25 de gener 2011

Com l'han il.luminat? Raquel Sans


Avui intentaré "esbudellar" una fotografia relativament fàcil.

No és excessivament difícil de dir que la fotografia està realitzada amb un sol focus de llum situat a la dreta de la càmera i endarrerit respecte a la model, en aquest cas la guapa presentadora del Telenotícies vespre de TV3, Raquel Sans.
El que em costa més de saber és com han restringit el feix de llum. Tenint en compte que la llum és molt dura i abasta bastant, jo diria que han utilitzat un snoot, més o menys llarg, apuntant cap al costat esquerra del rostre, concentrant-lo així en aquest i fent que la llum vagi desapareixent a mesura que s'allunya (això es pot apreciar, per exemple, a la jaqueta).
També podrien haver fet servir algun panell d'abella (o grid), però crec que no és el cas.

I ara, l'esquema. Creus que s'acosta a la realitat?


18 de gener 2011

Winter is coming...

"L'hivern s'acosta". Aquesta és la llegenda de la Casa Stark. I si, ja s'acosta. Però no l'hivern sinó l'esperada estrena de "Game of Thrones", la sèrie de la HBO basada en els llibres de George R.R. Martin (i que valen la pena ser llegits) que arribarà aquest abril.

No te la pots perdre!



14 de gener 2011

La distància hiperfocal

Fotografia de Tyler Batty


Encara que el nom pugui espantar, la distància hiperfocal és un concepte punyeterament difícil molt fàcil d'entendre i molt útil si ets aficionat a la fotografia de paisatges.

Segons la nostra amiga Viqui (la Viquipedia, vaja), la distància hiperfocal "d'un objectiu és la mínima distància a la qual es percep el subjecte d'una manera nítida quan el punt d'enfocament de l'objectiu es col·loca en el infinit. Aquesta distància és la posició de l'enfocament que proporciona una major profunditat de camp."

Clar com l'aigua, oi?

No? Doncs a veure si ho puc explicar d'una manera més planera (i pràctica).

La distància hiperfocal és aquella a la que, si hi enfoquem, quedarà enfocat des de la meitat d'aquesta a l'infinit. Dit d'una altra manera. Si enfoquem a 3 metres de la càmera la zona que quedarà enfocada en la nostra fotografia és aquella que es troba a partir de 1,5 metres de la càmera fins a l'infinit. Utilitzant doncs, la distància hiperfocal, és com s'aconsegueixen aquelles fotografies on, des del primer pla fins a l'infinit està perfectament enfocat.

S'ha de tindre en compte, però, que la distància hiperfocal varia segons l'obertura i la distància focal que utilitzem. I per acabar-ho de complicar, també varia segons el factor de retall del nostre sensor de la càmera (per exemple, per Sony i Nikon aquest factor és 1,5, per Canon 1,6 i per Olympus 2. Si la càmera no és APS-C, sinó una Full Frame, el factor és 1).

Donats doncs tots els factors que s'han de tindre en compte a l'hora de calcular la distància hiperfocal, el millor és tindre una taula amb les distàncies hiperfocals per la nostra càmera o algun programet pel mòbil.

Un bon lloc per aconseguir les taules és a Dofmaster. O bé fer-ho a través d'una fulla Excel com la que pots en aquest enllaç.


Fer servir una taula d'aquestes és molt senzill. A l'esquerra tenim la distància focal i a la part superior l'obertura. Així doncs, per una distància focal de 18mm i una obertura de f/11, la distància hiperfocal és 1,45 metres. És a dir, si enfoquem a 1,45 metres, tot el que estigui a partir de 0,725 metres quedarà enfocat.

Si portar una taula al damunt et sembla molest i tens un telèfon amb Android, sempre pots fer servir alguna de les aplicacions que existeixen per calcular la distància hiperfocal per aquest sistema operatiu: PhotoTools, que entre altres moltes coses pot calcular la distància d'enfocament i la hiperfocal, PhotoDroid o Deep of Field Calculator. Al final trobareu els codis QR per poder descarregar-los.


I per acabar us deixo un vídeo (en anglès) on el fotògraf Chris Weston explica algunes tècniques d'enfocament utilitzant la distància hiperfocal.



Codis QR per a descarregar els programes per android:


03 de gener 2011

Llibre: "Understanding Exposure", de Bryan Peterson

"Understanding Exposure"

Autor: Bryan Peterson
Editorial: Amphoto Books
Pàgines: 160
ISBN-10: 0817463003
ISBN-13: 978-0817463007

Bryan Peterson és un reconegut fotògraf que ha publicat múltiples llibres sobre tècnica fotogràfica. Un dels més imprescindibles és aquest, "Understanding Exposure". En ell, i com és fàcil d'endevinar, parla de l'exposició. I quan dic que parla sobre l'exposició, em refereixo que parla de com aconseguir una bona exposició, ja utilitzis una càmera digital o analògica, i sempre en mode manual. Es a dir, aquí no trobareu cap referència a, per exemple, la tècnica de "dretejar" l'histograma.

Comença explicant quins són els elements amb que hem de jugar per aconseguir una exposició correcta: el diafragma, la velocitat d'obturació, el ISO i com utilitzar l'exposímetre. Després entra en més detall sobre cadascun d'ells i, finalment, dona una sèrie de consells de com aconseguir una bona exposició en alguns casos complicats, com ara postes de Sol, predominança d'alguns colors, etc.

Però no nomes ens explica com aconseguir una exposició correcta, sinó també com jugar amb aquests elements per aconseguir exposicions creatives: baixar la velocitat d'obturació per mostrar moviment, etc.

El llibre està escrit de forma molt planera i amb exemples clars i sovint divertits, pel que la seva lectura no es fa en cap moment pesada.

És per això que és un llibre totalment recomanat, tant pels que ja tenen uns coneixements més o menys sòlids (poden descobrir algunes coses que no sabien) com pels que pensen que utilitzar el mode manual és nomes per experts.

On el puc comprar?