Strobist Wars [1], de GuilleDes |
Recentment he acabat de fer tots els encàrrecs del Lighting 102, per el que crec que és un bon moment de fer un resum i explicar una mica, per qui no ho sàpiga, que és això del Strobist.
Strobist és un terme inventat, o si més no popularitzat, pel fotògraf del The Baltimore Sun, David Hobby.
Bàsicament consisteix en realitzar fotografies amb flaix, però utilitzant-ne un (o més) d'extern. és a dir, no estem parlant de fer servir el flaix integrat de la càmera. I no només s'utlitza un flaix extern, sinó que a més aquest flaix anirà fora de la càmera, sense acoblar-lo a ella. I és que si l'acoblessim, no seria gaire diferent de fer servir l'integrat. Bé si, tindríem més potencia i més possibilitats al poder girar-lo, però no és el que es pretén.
Si anem al bloc d'en David Hobby veiem que podríem dividir-lo en tres apartats:
- Lighting 101,
- Lighting 102 i
- On Assignments.
El primer (Lighting 101) és una petita introducció al mòn dels flaixos externs, algun que altre consell i tècnica, i quin equip necessitem per començar:
- Òbviament, una càmera amb connexió per a flaix.
- Almenys un flaix extern.
- Un disparador a distancia o per cable.
- Moltes piles, a ser possible recarregables.
Aquests quatre serien els elements mínims. Però en algun moment o altre també podem necessitar:
- Un o més paraigües translúcids.
- Un o més suports de llums (un per cada flaix que tinguem).
- Un o més adaptadors per a flaix i paraigües (un per cada flaix).
- Snoots, gobos i grids.
Podeu veure l'equip que jo utilitzo en l'entrada "L'equip".
Tot i no ser necessari, és recomanable donar un cop d'ull als articles del L101.
Els "On Assignment" són encàrrecs reals que l'autor va realitzar en algun moment i ens explica com i quines tècniques va fer servir per aconseguir la fotografia que pretenia.
Finalment, ja entrem en la part important: El Lighting 102 (L102). Aquí ens explica com aprendre a dominar la llum perquè faci el que nosaltres volem.
Ho divideix en set parts o, com diu ell, controls de la llum:
- Posició: Aquesta és bastant fàcil i òbvia. Segons la posició on posem el flaix, la llum il·luminará d'una manera o una altra el subjecte. Una cosa que de ben segur sorprèn és quan aprens a enfosquir una paret blanca amb la llum del flaix. Això es basa en la llei de la inversa al quadrat.
- Tamany aparent de la llum: Per saber si la llum serà suau o dura ens hem de fixar en com "veu" la llum el subjecte. Per exemple, si el flaix està situat molt aprop del subjecte, aquest la veurà com una font de llum molt grossa, i per tant serà una llum suau. I al contrari, si allunyem la font de la llum (aquesta serà una font puntual, com pot ser el Sol), llavors la llum serà dura. Això és fàcil de comprovar si ens fixem amb l'ombra que projecten els objectes a la llum del Sol.
- Equilibri de la llum: Consisteix en saber equilibrar la llum provinent del flaix amb la llum ambiental. Això és útil, per exemple, quan fas retrats a l'aire lliure i vols que es mostri també el lloc on estàs o el fons.
- Limitant la llum: Com, utilitzant gobos, snoots i grids podem limitar la llum que surt del flaix, podent fer il·luminacions molt dures com la que s'utilitzava en el cinema negre.
- Refracta i reflexa: Aquí aprenem a transformar un sol flaix en molts, utilitzant elements reflectius.
- Gels: Com podem equilibrar la llum del flaix i la llum ambiental, per exemple d'una sala il·luminada amb bombetes. Veiem per a que serveix i quines oportunitats creatives ens permeten els gels CTO o el verd ampolla.
- Variables temporals: aprenem a fer efectes interessants allargant el temps d'exposició, ja sigui utilitzant la tècnica del zooming o fent exposicions múltiples sobre un mateix subjecte.
Al final de tot aquest procés, i si has fet els diferents exercicis i encàrrecs que en David Hobby va posant cada cop que explica un nou concepte, acabaràs amb els coneixements (i la pràctica) necessaris no només per controlar la il·luminació de les teves fotografies, sinó que t'obrirà a un munt de possibiltats creatives que abans no tenies. Per tot això crec que és molt interessant dedicar-hi una mica del teu temps a aprendre aquesta tècnica, ja que els resultats que pots obtindre valen realment la pena.
A continuació podeu trobar tots els exercicis i encàrrecs que he fet per acabar el L102:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada