Antigament, quan a algú se li donava molt bé alguna cosa, per exemple la cuina, es guardava les receptes com si fossin un preuat tresor. I potser per ells eren un tresor, ja que podrien ser el mitjà pel qual es guanyaven la vida. Però avui en dia, de ple en la mal anomenada era de la informació (tindre una quantitat ingent d'informació no vol dir estar millor informat) això no passa. Ans el contrari, fins i tot els professionals, els que tindrien més a perdre si es desvetllessin els seus secrets, ho fan. Seguint amb l'exemple de la cuina, només cal veure com en Ferran Adrià volta el món donant conferències i cursos de cuina.
En el tema que ens ocupa, la fotografia, això també es dona. No és gens estrany veure alguns dels fotògrafs més reputats i famosos donant seminaris de fotografia. Però no sempre tens un seminari d'en Jeremy Cowart o de la Melissa Golden aprop. Però Sant Internet també ens ajuda en això.
Cada cop és més fàcil trobar seminaris online (també coneguts com a webinars). En molts casos estan patrocinats per marques de productes fotogràfics que utilitzen aquests webinars per promocionar els seus productes. Però si la temàtica és interessant i a més és gratuït, a qui li importa una mica publicitat?
Com ja he dit, de webinars se'n poden trobar molts i de molts tipus, però jo vull parlar dels que més o menys vaig seguint.
Creative Live
Creative Live és un web creat farà un parell d'anys pel fotògraf i artista Chase Jarvis. Bàsicament es tracta d'un lloc on s'emeten multitud de seminaris online amb alguns dels fotògrafs més coneguts del moment.
Els seminaris els pots veure gratuïtament si ho fas en directe (encara que mentre dura el seminari - solen ser de diversos dies - els van repetint). Si no els pots veure en directe, ni cap de les seves repeticions, els pots comprar i baixar-los al teu ordinador. Això si, posats a comprar-los millor fer-ho els primers dies, que el preu és més barat.
Per a que et facis una idea de quins fotògrafs acostumen a fer seminaris en aquest web aquí tens una llista: David Nightingale, Tamara Lackey, Mark Wallace, Zack Arias, Jasmine Star i en Jeremy Cowart són només alguns d'ells.
Per desgràcia els fan en horari americà (i per acabar-ho d'adobar, de la costa oest), per lo que els horaris són bastant intempestius.
AdoramaTV
Aquests webinars potser no són tant complerts però són gratuïts (es poden veure a YouTube) i cada setmana en tens de nous, tant per explicar tècniques o reviews de productes. Actualment hi apareixen fotògrafs com en Mark Wallace (que acostuma a respondre els dubtes que els "espectadors" li envien), Bryan Peterson, donant petits consells de com millorar les nostres fotografies in-situ o Tamara Lackey, que entrevista a altres fotògrafs.
MAC Group: Sekonic, X-Rite, Pocket Wizard...
Aquí ja entrem plenament els els seminaris patrocinats, però no per això menys interessants. Per exemple Sekonic en patrocina diversos, com un sobre HDR o una sèrie que estan actualment penjant sobre retrats. Val la pena donar-lis un cop d'ull.
La pega
Aixxx... Olivia... |
Com tot en aquesta vida hi ha una pega: l'idioma. I és que tots (o gairebé) són en l'idioma de Shakes... Bé, d'algú més modern, com per exemple... no sè... l'actriu Olivia Wilde: l'anglès. Alguns d'ells són bastant senzills d'entendre (en Zack Arias i en Mark Wallace en són un exemple), d'altres, ja sigui perquè parlen de pressa o vocalitzar no és lo seu, són bastant més difícils d'entendre el que diuen (Bryan Peterson, de veritat que no pots parlar més a poc a poc?). De totes maneres, moltes vegades no cal entendre-ho tot per poder seguir el vídeo per lo que l'idioma no hauria de ser una excusa per perdre't uns seminaris que d'altra manera serien impossibles de gaudir.