26 de novembre 2010

Com la vaig fer



De tant en tant vull explicar com he fet algunes de les meves fotografies. La majoria de vegades (per no dir totes) seran fotografies en les que he utilitzat alguna tècnica Strobist.
Diagrama de la fotografia.

Aquesta primera és força senzilla. Està feta amb un sol flaix ubicat a la dreta de la càmera i a 1/2 potència. I tot i que sembli que està feta a la nit, en realitat es va fer a primera hora de la mitja tarda. Això s'aconsegueix gràcies a que la quantitat de llum cau més ràpidament  com més aprop estigui el flaix de l'objecte a fotografiar, en aquest cas la model, i més concretament la muller d'un amic (gràcies per posar!). És a dir, si situem alguna cosa a, per exemple, un metre del flaix, aquesta rep el quàdruple de llum que si estigues a 2 metres i nou vegades més llum que si estigues a tres metres. Això és el que es coneix com la llei de la inversa del quadrat.

És gràcies a això que podem transformar una paret blanca en una de negra fent servir un flaix. I per aquest motiu vaig aconseguir enfosquir el fons en aquesta fotografia.


Il·lustració de la llei de la inversa del quadrat. Les línies representen el flux que emana d'una font puntual. La densitat de línies del flux disminueix a mesura que augmenta la distancia. Extreta de dZoom.

19 de novembre 2010

L'equip: Il.luminació

David Hobby. (Malenkov in Exile)
Quan parlo sobre l'equipament d'il·luminació em refereixo sobretot a l'equipament per a Strobist, per lo que no parlaré sobre llums d'estudi.

Per qui no ho sàpiga, Strobist és un terme popularitzat per David Hobby, un fotògraf del diari The Baltimore Sun que, a través del seu bloc ha explicat tècniques d'il·luminació utilitzant flaixos externs fora de la càmera.

Si vols apendre a il·luminar, la visita al seu bloc és obligada. També podeu visitar la versió traduïda al castellà.

Entrem però en matèria:

Flaix: El meu flaix és un Yongnuo YN460-II. No és de marca. Ni tant sols és compatible amb una càmera Sony. Però al voler fer-lo servir fora de la càmera això no és problema.
Podeu trobar una review d'aquest flash a la web Speedlights.net.



Disparador (o trigger): És un Yongnuo CTR-301p. Consisteix en un emissor que es posa a la càmera (aquest si que ha de ser compatible amb Sony) i un receptor compatible amb el flaix. Es a dir, si el flaix té una sabata (el conector del flaix) Sony, el receptor també n'ha de tindre una. Si és d'una altra marca, la sabata ha de ser universal (Sony és l'unica que fa servir una conexió propietaria). Quan pitgem el botó de l'obturador l'emissor emet un senyal i, el receptor, al rebre la senyal dispara el flaix. Això ens permet fer fotografies amb el flaix allunyat de la càmera.





Això seria l'equipament mínim. A banda d'això també tinc:

  • Un suport de llums.
  • Un paraigües blanc translúcid.
  • Adaptador per posar el flaix al suport i per utilitzar el paraigües
  • Tres snoots (serveixen per restringir la llum del flaix).
  • Dos grids o panells d'abella fets amb canyes negres.
  • Diversos gels per canviar el color de la llum del flaix o adaptar-la a la llum ambiental: CTO, verd finestra,... 
La propera, i última entrada sobre aquest tema anirà sobre el programari que utilitzo.

08 de novembre 2010

L'equip

No, avui no escriuré sobre esports ni sobre cap diari esportiu francés. Avui vull escriure sobre les eines que utilitzo.

Per no fer-ho massa llarg, dividiré aquest tema en 3 parts, la primera de les cuals és aquesta i on parlaré de la càmera i alguns dels seus accesoris.

La càmera

By Giligone

La meva càmera no és ni una Nikon ni una Canon. És una Sony (blasfemia!!). Concretament una Sony A200.

En un principi, mentres feia servir una càmera bridge, estava interessat per la Nikon D90, però pel tema de pressupost (i que no hi havia manera de que baixés el seu preu) i una oferta gairebé irrenunciable per l'A200 em va fer decidir per aquesta última. I no m'en penedeixo de la decisió. Al cap i a la fi, volia una bona càmera d'iniciació, i això ho he aconseguit amb l'A200. Si a més li sumem algunes aventatges de les Sony com l'antivibració incorporat a la càmera crec que el resultat va ser una bona decidió. Això si, si en alguna cosa flaqueja és en ISOs alts. Però no es pot tindre tot!

Objectius

Ara mateix nomès disposo de dos objectius: el del kit (un 18-70) i un de focal fixa de 50mm.
  1. Sony SAL 18-70 f/3.5-5.6 DT. Com ja he dit és l'objectiu del kit, per lo que la qualitat no és la millor però, personalment, crec que ho fa prou bé. També potser que opini així per qué mai he probat un objectiu millor, però per començar crec que està prou bé. Si voleu més informació sobre ell podeu visitar la plana de Dyxum, on podeu trobar tots els objectius de Sony i Konica-Minolta.
  2. Sony AF DT 50 f/1.8 SAM. Nomès pel fet de ser  una focal fixa la qualitat ja és molt millor que l'objectiu del kit. I a més és més lluminos (una obertura màxima de 1.8). Personalment crec que un objectiu de focal fixa ha d'estar sempre en el teu equip fotogràfic. Més informació a Dyxum.
Trípode

El trípode és més important del que a vegades sembla, sobretot si t'agrada la fotografia de paissatges. I és indiscutiblement necessari si vols fer fotografia nocturna. Sempre i quan vulguis que no quedein trepidades, clar!

Les marques més conegudes i reconegudes són Manfrotto, Gitzo i Giottos. Obviament la qualitat es paga i si vols un bon trípode i lleuger comença a pensar ha deixar-te més de 100€. I això només pel trípode en sí, que també necessites una rotula. Però d'això, si de cas, ja en parlarem en un altre moment.

Actualment el trípode de que disposo és un Velbon molt senzill, però que fins ara m'ha fet servei. Això si, ja m'estic pensant en cambiar-lo ja que no és tot lo versatil que voldria.

Altres accesoris
  • Filtres: Tinc dos filtres UV (marca Hama) per a cada objectiu i dos filtres més per al 18-70, un polaritzant circular marca Starblitz i un ND8 marca Tiffen.
  • Bossa de transport LowePro Mini Nova AW: Hi cap tot, però molt apretadet.
  • Disparador remot: Comprat per Ebay, és un disparador remot de fabricació xinesa de molt baix cost.
  • Kit de neteja: No necessita més explicació encara que tot el que porta es pot trobar per separat i probablement a millor preu.
Continuarà...

Benvinguts

Benvinguts al meu bloc!

Aquesta bitàcola neix com a una extensió del meu portfoli i com una manera de mantindre un cert contacte amb els (escassos) visitants que perden una miqueta del seu temps veient les meves fotos. Ara us demano que en perdeu una mica més seguint aquest bloc.

També neix com una manera de seguir aprenent i de fiançar coneixements sobre fotografia (que serà el tema principal, encara que potser de tant en tant escrigui sobre alguna altra cosa). Amb això vull dir que el que expliqui aquí és com JO ho faig, no com S’HA de fer.

Com podeu veure, en l’aspecte visual l’he diferenciat el màxim respecte al portfoli. Alguns creureu que, si forma part de la mateixa web hauria de tindre un format, si més no, similar. Però jo crec que és millor diferenciar una cosa d’una altra i quina millor manera que fent-la diametralment diferent! Un altre motiu és que si fos igual que el portfoli hauria de tindre el fons negre i, no sé vosaltres, però a mi em costa moltíssim llegir sobre un fons negre!

Pel que fa a l’idioma, com podeu veure m’he decidit pel català. Ho podria haver fet en castellà o fins i tot en anglès per poder arribar al màxim de gent. Però la raó és tant senzilla com que el català és la meva llengua materna per lo que em sento molt més còmode a l’hora d’explicar qualsevol cosa. Tot i així he posat l’opció de traduir fàcilment el bloc.

I em sembla que de moment això és tot. Espero que segueixis visitant la meva web. Serà la senyal de que els continguts són interessants.