31 de desembre 2010

Karate-Kat


Per acabar l'any, un vídeo.
El vídeo en sí potser no és res de l'altre món, però amb la música de la pel·lícula Depredador, d'Alan Silvestri, el fa més divertit:





Vist a: Gawker.com
Via: Twitter de Strobist.

23 de desembre 2010

Fotografia i drets d'imatge

Maria Rosa Vila, cap de fotografia de la revista "Descobrir" ha escrit en el seu bloc un article molt interessant sobre els drets de la imatge de les persones que apareixen a les fotografies i si és necessari tindre el seu permís per publicar-les.

Per resumir-ho molt, la resposta és si, necessitem un permís per escrit. Només hi han algunes excepcions, com en el cas de que sigui una persona pública (polític, etc) i sent la imatge en un lloc públic o a l'aire lliure o persones que apareixen de forma accesòria en una fotografia d'actualitat.

Aquest última excepció és potser la més confosa i per aclarir-la, la Maria Rosa Vila posa com exemple una fotografia del Festival Internacional de Cinema Eròtic de Barcelona on queda més palès l'exemple ja que és probable que molta gent que hi apareix no voldria que la fotografia fos publicada.
Però crec que un altre bon exemple el podem trobar en aquesta fotografia del festival Trapezi de Reus:

Com podem veure, en aquesta fotografia hi surt molta gent de manera accesòria (el públic). Si la fotografia es publica l'endemà en algun diari com a informació sobre el festival no necessitaríem el permís de tota la gent. Però, si aquesta mateixa fotografia es publicada en un llibre al cap d'uns mesos, ja deixa de ser una fotografia d'actualitat per lo que en aquest cas si que seria necessari un permís per escrit de totes i cadascuna de les persones que hi apareixen. Òbviament seria impossible aconseguir-ho. A partir d'aquí ja és qüestió d'arriscar-se a publicar-la igualment (i admetre la possibilitat d'una denúncia) o bé no córrer riscos. Això però, ja és una qüestió de cadascú.

Os aconsello que li doneu un cop d'ull a l'article original que està millor explicat i molt més desenvolupat.

17 de desembre 2010

No sé a qui retratar


Abans que res, aclarir que jo no he fet servir mai aquest servei,  per lo que no sé fins a quin punt és fiable.

Que fer quan volem practicar el difícil art del retrat i no tenim a ningú com a voluntari? O quan els amics i la família ja estan cansats de que els hi facis fotos?
Si et trobes en algun d'aquests dos casos, o en algun altre de semblant, en la meva opinió hi han diverses opcions:
  1. Fotografiar bodegons no està tant malament.
  2. Al món hi han milions de mosques i insectes. Hem compraré un objectiu macro de XXX€ i ja no tindré aquest problema!
  3. Fotografia de paisatges. Això si, si vols aconseguir bons resultats has de matinar molt o tornar a casa molt tard.
  4. ...
També pot passar que siguis un cul d'en Jaumet, com jo mateix, i t'agradi fer una mica de tot per lo que més tard o més d'hora et tornarà el cuquet del retrat. Que fer llavors? El més fàcil, i el que jo faig, és l'autoretrat. Aconseguir la fotografia que tens al cap no és tant fàcil i es perd espontaneïtat a l'hora de fer la fotografia ja que has de tindre tot bastant apamat, però el model no es queixa. També hem de tindre en compte que la utilització d'un trípode és gairebé imprescindible (a no ser que vulguis fer el típic autoretrat fotografiant-he al mirall...). I millor si tens un disparador remot. Vaja, que pot ser una mica empipador.

I llavors, per qué no buscar un/a model?


Bufa, massa complicat. No sabria ni per on començar a buscar.

Doncs que sàpigues que hi han portals que posen en contacte fotògrafs i models de forma molt fàcil.

Jo només ho faig per afició per lo que no m'ho puc permetre.

Aquí està el millor. Molts dels models ho fan per aconseguir fotografies pel seu book, per lo que, a canvi d'un CD amb les fotografies, pots fer una sessió amb un model. És el que es coneix com TFP (Time For Prints) o TFCD (Time For CD).

El més conegut és http://www.fotopunto.com/. Aquí hi pots trobar, a banda de models, estilistes, maquilladors, etc. I els pots buscar per país, província, ciutat, dades, especialitat i un munt d'opcions de cerca més.


Però per muntar una sessió, a banda de model, necessitarem també un maquillador o una estilista?

Doncs no ho sè. Com ja he dit no he utilitzat mai aquest servei. I aquest és un dels motius. No sè exactament que necessitaria per poder fer una sessió profitosa per les dues (o tres, o...) bandes. A banda d'això, personalment no em veig preparat.

Si algú té experiència amb aquests serveis, i si vol, pot deixar un comentari explicant com va anar.

Altres webs:

15 de desembre 2010

Encara hi ha esperança

Perdoneu l'offtopic total, però el simple motiu de poder dir que "Fringe" té encara alguna possibilitat de sobreviure ja m'alegra el suficient per voler-ho compartir.

Als EE.UU. la nit de divendres és la nit de la mort televisiva. Tota serie que s'emet aquest dia només té un destí: la cancel·lació. Series com "Dollhouse" o la gran "Firefly" ja han passat per això. Només hi ha una excepció: "The X Files" (Expediente X), que va sobreviure 9 temporades.
Tenint en compte que "Fringe" és una hereva (millorada i actualitzada) d'aquesta última i, com podreu veure en el vídeo adjunt, la FOX es pren una mica a broma tots els comentaris que han sortit pel canvi de dia d'emissió de dijous a divendres, crec que es pot tindre esperança.

Per si no l'heu vista a TV3 estan emetent actualment la 1ª temporada. I si voleu més informació sobre ella la podeu trobar a la Viquipèdia.

I abans de veure el vídeo un avís: Hi han spoilers fins al novè capítol de la tercera temporada.



11 de desembre 2010

Foto del mes de Novembre


Aquesta fotografia del far de Torredembarra va ser la que va acumular més vistes a la meva conta de Flickr de totes les que vaig penjar aquell mes. És per això que la considero la Foto del mes de Novembre.

Això ho faré cada mes. Espero però, no tardar tant la propera vegada.

10 de desembre 2010

Com l'han il.luminat?


Una bona manera d'aprendre sobre il·luminació és mirant el treball d'altres i intentar endevinar com han il·luminat la fotografia. La majoria de vegades difícilment sabrem si les conclusions que hem extret són correctes, però tot i així, a poc a poc anirem entrenant els nostres ulls i ens serà més fàcil saber de manera aproximada com han il·luminat la foto que en aquell moment estiguem veient.

Un exemple és aquesta fotografia de Ben Heys:


En la meva opinió, el focus principal de llum vindria de l'esquerra de la càmera i bastant elevada, i a través d'un paraigües translúcid o d'una softbox, ja que les ombres estan força difuminades però limitades, no com en un paraigües, que reparteix més la llum.
I pel que fa al punt de llum del fons, crec que es va fer amb un flaix (o llum d'estudi) situat darrera del fons blanc i utilitzant un gobo per limitar el feix de llum, sent el mateix fons el difusor.



I tu, que opines?

08 de desembre 2010

Manifest en favor d’una Xarxa Neutral

No només s’està jugant amb la llibertat individual dels ciutadans, sinó també amb el futur de l’economia. Si es privilegia a les grans companyies no hi haurà el sorgiment d’altres noves. Volen eliminar l’essència d’Internet i això no ho podem permetre.
Els ciutadans i les empreses usuàries d’Internet adherides a aquest text manifestem:
  1. Que Internet és una Xarxa Neutral per disseny, des de la seva creació fins a la seva actual implementació, en la qual la informació flueix de manera lliure, sense discriminació alguna en funció d’origen, destinació, protocol o contingut.
  2. Que les empreses, emprenedors i usuaris d’Internet han pogut crear serveis i productes en aquesta Xarxa Neutral sense necessitat d’autoritzacions ni acords previs, donant lloc a una barrera d’entrada pràcticament inexistent que ha permès l’explosió creativa, d’innovació i de serveis que defineix l’estat de la xarxa actual.
  3. Que tots els usuaris, emprenedors i empreses d’Internet han pogut definir i oferir els seus serveis en condicions d’igualtat portant el concepte de la lliure competència fins a extrems mai abans coneguts.
  4. Que Internet és el vehicle de lliure expressió, lliure informació i desenvolupament social més important que tenen ciutadans i empreses. La seva naturalesa no ha de ser posada en risc en cap concepte.
  5. Que per possibilitar aquesta Xarxa Neutral les operadores han de transportar paquets de dades de manera neutral sense erigir-se en “duaners” del tràfic i sense afavorir o perjudicar a uns continguts per sobre d’uns altres.
  6. Que la gestió del tràfic en situacions puntuals i excepcionals de saturació de les xarxes ha d’escometre’s de forma transparent, d’acord a criteris homogenis d’interès públic i no discriminatoris ni comercials.
  7. Que aquesta restricció excepcional del tràfic per part de les operadores no pot convertir-se en una alternativa sostinguda a la inversió en xarxes.
  8. Que aquesta Xarxa Neutral es veu amenaçada per operadores interessades a arribar a acords comercials pels quals es privilegiï o degradi el contingut segons la seva relació comercial amb l’operadora.
  9. Que alguns operadors del mercat volen “redefinir” la Xarxa Neutral per manejar-la d’acord amb els seus interessos, i aquesta pretensió ha de ser evitada; la definició de les regles fonamentals del funcionament d’Internet ha de basar-se en l’interès d’els qui la usen, no d’els qui la proveeixen.
  10. Que la resposta davant aquesta amenaça per a la xarxa no pot ser la inacció: no fer gens equival a permetre que interessos privats puguin de facto dur a terme pràctiques que afecten a les llibertats fonamentals dels ciutadans i la capacitat de les empreses per competir en igualtat de condicions.
  11. Que cal instar al Govern a protegir de manera clara i inequívoca la Xarxa Neutral, amb la finalitat de protegir el valor d’Internet de cara al desenvolupament d’una economia més productiva, moderna, eficient i lliure d’ingerències i intromissions indegudes. Per a això cal que qualsevol moció que s’aprovi vinculi de manera indissoluble la definició de Xarxa Neutral en el contingut de la futura llei que es promou, i no condicioni la seva aplicació a qüestions que poc tenen a veure amb aquesta.
Manifest traduït per Josep Torres.
Via: ara.cat

03 de desembre 2010

L'equip: Programari

Crec que encara no ho havia dit, però jo soc un d'aquells rars exemplars que ni utilitza un Mac ni té un PC amb Windows. Doncs si, el sistema operatiu que tinc a l'ordinador és Linux, més concretament la distribució Ubuntu. Això vol dir que jo no faig servir programes com ACR, Lightroom o Photoshop, ja que aquest no funcionen en entorns Linux (bé, hi ha una manera d'aconseguir que funcionin: utilitzant Wine. Però, a banda de que, pel que sé, no acaben d'anar bé, prefereixo utilitzar programes nadius). És per aquest motiu que és possible que els programes que utilitzo no et sonin. Però això no vol dir que no siguin bons.



Revelador RAW: No sé tu, però jo les fotografies les faig en format RAW. Preciso, RAW+JPG. Encara que suposin un pas més en el post-processat, la versatilitat que et donen el fitxers RAW fa que valgui la pena.

He provat molts dels reveladors RAW disponibles per Linux, començant pel més comú (UFRaw), alguns de menys coneguts (RAWTherepee) i fins i tot de pagament (LightZone). Però cap d'ells em va convèncer. Però si que ho va fer un programa anomenat Bibble Pro. Quan el vaig començar a provar anaven per la 4ª versió i actualment ja van per la 5.1. Personalment crec que és el més versàtil: guarda el revelat que has fet a cada fotografia i així la pots recuperar més endavant, permet fer diferents revelats des d'un mateix fitxer RAW, té múltiples plugins per aconseguir efectes concrets (per exemple imitar un proces creuat), és realment ràpid, i també és un classificador. No he provat mai Lightroom, però crec que és el més semblant a aquest.

La pega: és de pagament. Però realment val la pena.

Podeu baixar una versió demo des de la seva plana web. 

Edició d'imatges: Aquí el rei absolut és l'Adobe Photoshop. Però a Linux tenim el seu substitut (encara que amb algunes limitacions): The GIMP. És gratuït (es pot trobar als repositoris d'Ubuntu), té una infinitat de plugins i gairebé es pot fer el mateix que amb el Photoshop.

La pega: no treballa a 16 bits, sinó a 8. Encara que diuen que en la propera versió (la 2.8) ja estarà implementat. Per a fotògrafs aficionats om jo potser no és massa important, però per a aficionats seriosos o professionals és gairebé indispensable poder treballar en 16 bits.


Per qui no ho sàpiga, quan treballes amb 8 bits, si per exemple fas una correcció de nivells la imatge es degrada, en canvi al treballar en 16 bits això no passa Això es pot comprovar fàcilment:
  1. Obre una imatge a 8 bits per canal.
  2. Mira l'histograma.
  3. Ves a l'eina d'ajustar nivells i fes una correcció automàtica. O manual, tu mateix.
  4. Accepta la correcció.
  5. Torna a mirar l'histograma. Veuràs que aquest ha canviat, que han aparegut unes dents de serra. Això vol dir que la imatge s'ha degradat, que en les zones on s'han produït les dents de serra s'ha perdut informació.
  6. Si tens a mà un PC amb Windows i Photoshop fes el mateix amb una imatge de 16 bits per canal i veuràs que això no passa.
    Més informació sobre aquest tema: Por qué a 16 bits.
    Comparació de l'histograma d'una mateixa imatge a 8 bits, abans i després de fer servir l'eina de Nivells. Es pot veure la degradació de la imatge per l'aparició de dents de serra. Si la imatge fos a 16 bits (i el GIMP compatible) això no passaria.


Classificació d'imatges: Al principi utilitzava DigiKam, però des de que el Bibble també té un classificador d'imatges faig servir aquest últim.