03 de desembre 2010

L'equip: Programari

Crec que encara no ho havia dit, però jo soc un d'aquells rars exemplars que ni utilitza un Mac ni té un PC amb Windows. Doncs si, el sistema operatiu que tinc a l'ordinador és Linux, més concretament la distribució Ubuntu. Això vol dir que jo no faig servir programes com ACR, Lightroom o Photoshop, ja que aquest no funcionen en entorns Linux (bé, hi ha una manera d'aconseguir que funcionin: utilitzant Wine. Però, a banda de que, pel que sé, no acaben d'anar bé, prefereixo utilitzar programes nadius). És per aquest motiu que és possible que els programes que utilitzo no et sonin. Però això no vol dir que no siguin bons.



Revelador RAW: No sé tu, però jo les fotografies les faig en format RAW. Preciso, RAW+JPG. Encara que suposin un pas més en el post-processat, la versatilitat que et donen el fitxers RAW fa que valgui la pena.

He provat molts dels reveladors RAW disponibles per Linux, començant pel més comú (UFRaw), alguns de menys coneguts (RAWTherepee) i fins i tot de pagament (LightZone). Però cap d'ells em va convèncer. Però si que ho va fer un programa anomenat Bibble Pro. Quan el vaig començar a provar anaven per la 4ª versió i actualment ja van per la 5.1. Personalment crec que és el més versàtil: guarda el revelat que has fet a cada fotografia i així la pots recuperar més endavant, permet fer diferents revelats des d'un mateix fitxer RAW, té múltiples plugins per aconseguir efectes concrets (per exemple imitar un proces creuat), és realment ràpid, i també és un classificador. No he provat mai Lightroom, però crec que és el més semblant a aquest.

La pega: és de pagament. Però realment val la pena.

Podeu baixar una versió demo des de la seva plana web. 

Edició d'imatges: Aquí el rei absolut és l'Adobe Photoshop. Però a Linux tenim el seu substitut (encara que amb algunes limitacions): The GIMP. És gratuït (es pot trobar als repositoris d'Ubuntu), té una infinitat de plugins i gairebé es pot fer el mateix que amb el Photoshop.

La pega: no treballa a 16 bits, sinó a 8. Encara que diuen que en la propera versió (la 2.8) ja estarà implementat. Per a fotògrafs aficionats om jo potser no és massa important, però per a aficionats seriosos o professionals és gairebé indispensable poder treballar en 16 bits.


Per qui no ho sàpiga, quan treballes amb 8 bits, si per exemple fas una correcció de nivells la imatge es degrada, en canvi al treballar en 16 bits això no passa Això es pot comprovar fàcilment:
  1. Obre una imatge a 8 bits per canal.
  2. Mira l'histograma.
  3. Ves a l'eina d'ajustar nivells i fes una correcció automàtica. O manual, tu mateix.
  4. Accepta la correcció.
  5. Torna a mirar l'histograma. Veuràs que aquest ha canviat, que han aparegut unes dents de serra. Això vol dir que la imatge s'ha degradat, que en les zones on s'han produït les dents de serra s'ha perdut informació.
  6. Si tens a mà un PC amb Windows i Photoshop fes el mateix amb una imatge de 16 bits per canal i veuràs que això no passa.
    Més informació sobre aquest tema: Por qué a 16 bits.
    Comparació de l'histograma d'una mateixa imatge a 8 bits, abans i després de fer servir l'eina de Nivells. Es pot veure la degradació de la imatge per l'aparició de dents de serra. Si la imatge fos a 16 bits (i el GIMP compatible) això no passaria.


Classificació d'imatges: Al principi utilitzava DigiKam, però des de que el Bibble també té un classificador d'imatges faig servir aquest últim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada